Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u alleen hypotheekrente.

En omdat u niets aflost van de oorspronkelijke hypotheeksom blijft de te betalen hypotheek rente, en daarmee ook de fiscale hypotheekrente aftrek, gedurende de gehele hypotheek looptijd gelijk. De hypotheek renteaftrek is dus maximaal, wat resulteert in de laagst mogelijke hypotheek maandlasten. Afhankelijk van de hypotheekverstrekker mag u overigens tussen de 0 en 20% van de oorspronkelijke hypotheeksom per jaar extra aflossen. De hypotheekrenteaftrek is fiscaal gemaximeerd op 30 jaar.

Indien u een volledig aflossingsvrije hypotheek neemt, dan eisen sommige geldverstrekkers dat u een zogenaamde overlijdensrisicoverzekering afsluit.

Deze verzekering keert een bedrag uit indien u onverhoopt eerder komt te overlijden dan de hypotheek afloopt.

De goedkoopste overlijdensrisicoverzekering hoeft niet de beste verzekering te zijn. Er zijn inmiddels bij diverse verzekaraars uitbreidingen op de standaard dekking mogelijk die wellicht nog beter aansluiten op uw wensen.

Wat ook varieert per hypotheekverstrekker is het deel van de waarde van de woning dat maximaal als aflossingsvrije hypotheek afgesloten mag worden. De maximale aflossingsvrije hypotheek schommelt vaak tussen de 75% en 100% van de marktwaarde van de woning. Dus vaak moet u over eigen middelen beschikken om toch de aankoop van uw huis te kunnen financieren. Of u dient voor het benodigde restant van de hypotheek een andere lening af te sluiten indien mogelijk. Maar ook hier geldt dat elke hypotheek geldverstrekker weer andere normen hanteert, waarbij de een bijvoorbeeld een pensioenvoorziening wel laat meewegen en de ander niet.

Let u op: tegenwoordig zijn er vele goedkope aflossingsvrije budgetvarianten, waarvan de rentes vaak een paar tienden procent goedkoper zijn dan de niet-budget varianten. Maar deze hebben vaak wel extra strenge bijkomende voorwaarden, zoals minder mogelijkheden bij tussentijds aflossen, boetes bij tussentijdse verkoop en het laten verlopen van de hypotheekofferte, etcetera.

Voordelen aflossingsvrije hypotheek:

 1. Langdurige maximale belastingaftrek, en daardoor lage maandelijkse lasten.
 2. Geen verplichte vermogensopbouw.
 3. Geen verplichte tussentijdse aflossingen.
 4. Eenvoudig combineerbaar met andere hypotheekvormen.
 5. Relatief eenvoudig offertes vergelijken (vergeet echter niet de voorwaarden wel goed te vergelijken, vooral bij de budget/profijt-varianten).

Nadelen aflossingsvrije hypotheek:

 1. Geen vermogensopbouw.
 2. Meer risico van stijging netto maandlasten in geval van verminderde hypotheekrente aftrek bij minder inkomsten.
 3. Meer risico indien er geen extra verzekering is afgesloten (bijvoorbeeld overlijdensrisicoverzekering).
 4. Relatief lagere maximale hypotheek.

Wanneer is een aflossingsvrije hypotheek in het algemeen interessant:

 1. Bij voldoende overwaarde in uw woning.
 2. Als u extra geld nodig heeft voor een aan- of verbouwing.
 3. Indien u relatief veel eigen middelen hebt.
 4. Indien u op latere leeftijd gaat verhuizen naar een kleinere woning.
 5. Als tijdelijke lastenverlaging.